Program za Četvrtak 03.08.

Naziv:

489 GODINA

489 YEARS,

Reditelj:

Hajun Kvon

Hayoun Kwon

 

Zemlja porijekla:

Francuska

Godina produkcije: 2016

Sinopsis

“489 godina” je transkript napravljen na osnovu svjedočanstva Kima, bivšeg vojnika u Južnoj Koreji. Film nam pruža uvid u DMZ (demilitarizovanu zonu), i omogućava da uronimo u srž ličnog pamćenja jednog vojnika. On nam priča o svom iskustvu u misiji i o zapanjujućem otkriću do kog je došao u polju prepunom mina (mine je položila Južna Koreja, bez evidencije gdje su locirane). On govori o mjestu gdje su ljudi zabranjeni, mjestu gdje se priroda u potpunosti povratila na svoj prastari oblik.

Biografija reditelja

Hajun Kvon je multimedijalna umjetnica i dokumentarista. Diplomirala je 2011. na Frenoa, Nacionalnom studiju modernih umjetnosti. Živi i radi u Francuskoj i Koreji. Njeni filmovi “Nedostatak dokaza” (2011) i “Model sela” (2014) više puta su nagrađeni i prikazani na velikom broju festivala, uključujući Roterdam. U njenim prethodnim djelima u centru su refleksije o identitetu i granicama. Još uže, fokusirana je na izgradnju istorijskog i ličnog pamćenja i njihove ambivalentne veze sa realnošću i fikcijom.


Naziv:

KRAJ BULEVARA

BOULEVARD’S END,

Reditelj:

Nora Fingšajt

Nora Fingscheidt 

Zemlja porijekla:

Njemačka

Godina produkcije: 2014

Sinopsis

Na kraju Bulevara Vašington, gdje ulice Los Anđelesa uranjaju u okean, počinje pristanište Venecija. Grubi betonski stubovi odvažno se suprotstavljaju pacifičkim olujama, a svojim posjetiocima pružaju tišinu i mir. Tu susrijećemo i dva emigranta koji nas vode na njihovo putovanje kroz istoriju.

Biografija reditelja

Nora Fingšajt (1983) provela je mladost u Njemačkoj i Argentini. Kao član uprave nezavisne filmske škole filmArhiv u Berlinu, organizovala je međunarodne filmske projekte i režirala vlastite kratke filmove. Od 2007. do 2008. učila je u Berlinu kako da bude učitelj glume. Od 2008. studirala režiju igranog filma na Filmskoj akademiji Baden-Virtemberg. Njen kratki igrani film SINKOPA je prikazan na mnogo festivala i nominovan za najveću njemačku nagradu za kratki film.


Naziv:

ZOVEM SE ADNAN I NECU VAS RAZNIJETI

MY NAME IS ADNAN AND I WILL NOT BLOW YOU UP

Reditelj:

Adnan Smajić

Adnan Smajic

Zemlja porijekla:

Bosna i Hercegovina

Godina produkcije: 2015

Sinopsis

Satirično-dokumentarni prikaz medijski izazvanih paranoja od terorizma. Film preko lične priče teži da prikaže subjektivni doživljaj pojedinca u sukobu s društvom, koje stavove bazira na propagandi i stereotipima.

Biografija reditelja

Adnan Smajić (1992, Banjaluka). Diplomirani je pravnik međunarodnog prava i diplomatije s Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, a trenutačno pohađa diplomske studije socijalne antropologije. Aktivno radi u nevladinom sektoru na području tranzicijske pravde i postkonfliktne analize i bavi se pisanjem. Zovem se Adnan i neću vas raznijeti njegov je prvi film.


Naziv:

AMERIČKA KUHINJA

OPEN CONCEPT KITCHEN

Reditelj:

Žistin Plivinaž

Justine Pluvinage 

Zemlja porijekla:

Francuska

Godina produkcije: 2015

Sinopsis

Američka kuhinja je tumaranje, uranjanje u jednu stambenu zgradu, kompleks subvencionisanih stanova, u kojem živim. Naprijed i nazad, film se odvija, zauzima stav, razumijeva lavirint, lelujajući unutar zdanja i oko njega. Prodire u pojedinačne stanove, pretražuje arhitekturu i istovremeno nam omogućava pristup u intimu stanovnika. Američka kuhinja je intimna arhitektonska balada, između stvarnog i virtuelnog. Moj film se idealističkoj viziji urbanističkog planiranja suprotstavlja stvarnošću te zgrade, njenih žitelja i njihove svakodnevice.

Biografija reditelja

Justine Pluvinage (1983). Živi I radi u Lilu. Nakon studija psihologije, diplomirala je 2009. na Nacionalnoj školi fotografije u Arlu. Njeni radovi, na lelujavoj granici između video arta, dokumentarca i igranog, prikazani su na FOAM u Amsterdamu, Bal u Parizu, i u „modulima“ Palate u Tokiju. 2013. dobila je Grand Prix Žirija na 58. Slaonu u Monružu. Diplomirala je, uz pohvale, 2015. na Frenoa, Nacionalnom studiju modernih umjetnosti. "U radu Žistin Plivinaž, intimnost objedinjuje sva fizička i psihološka značenja: strogo lično, povjerljivo, ogoljeno tijelo, puteni kontakt, čežnja za nekim… Sve to postaje temom dokumentarističkog promišljanja i filmskog eksperimentisanja (…) Prateći njenu kameru, tako nametljivu i subjektivnu, ja kao gledalac moram zaboraviti položaj voajera u koji me ona stavlja, i pristati da prosto uronim, i da mi se stalno miješaju privatno i javno, umjetnost i život."  -AleksandrinaDeno


Naziv:

O MRLJAMA, GVOŽĐURIJI I GUMAMA

OF STAINS, SCRAP AND TIRES

Reditelj:

Sebastijan Brameshuber

Sebastian Brameshuber

Zemlja porijekla:

Australija/Francuska

Godina produkcije: 2014

Sinopsis

O mrljama, gvožđuriji i gumama je smirena dokumentarna minijatura koja za temu bira izvozni posao tri mlada Nigerijca u regionu Ercberga, kao asocijativnu tačku od koje kreće da bi formulisala nešto fundamentalnije o prvim i trećim svjetovima, pokretu i mirovanju, poslu, prostoru, i slobodi...

Biografija reditelja

Sebastijan Brameshuber (1981, Gmunden, Austrija) studirao je scenografiju na bečkom Univerzitetu primijenjenih umjetnosti i producirao dva djela za Frenoa – Nacionalni studio savremene umjetnosti u Francuskoj. Njegovi raniji filmovi slijede tradiciju austrijskog avangardnog filma i istražuju prirodu pokretne slike. U dokumentarnim radovima, on održava snažan interes za formu, sve naglašavajući ljudske odnose i sociopolitička pitanja. Radovi su mu prikazivani na najvećim filmskim i medijskim umjetničkim festivalima, kao: Berlinale, Vienale, FID Marsej, BAFICI, Karlovi Vari, Sarajevo, EMAF Osnabrik, Impakt Utreht,Medija Art Frisland... Trenutno živi u Beču.


Naziv:

DJECA ZEMLJE

EARTH’S CHILDREN

Reditelj:

Dijego Sarmiento Pagan

Diego Sarmiento Pagán 

Zemlja porijekla:

Peru

Godina produkcije: 2014

Sinopsis

Rano svakog jutra, mladi Horhe bere svojom mačetom banane. Nakon doručka ide nazad u selo, tumara sa prijateljima kroz bujnu divljinu negdje u gornjem toku Amazona. Date kroz djetinji pogled, ove svakodnevne scene opisuju miran život jedne urođeničke seoske zajednice usred praiskonskog okruženja. Ovdje svi pomažu u uzgoju hrane. Ne ostane previše za prodaju, ali na novac se ovdje ionako ne gleda kao na najvažniju stvar.

Biografija reditelja

Diego Sarmiento (Peru, 1984) je režirao dokumentarce “Sonjin san” i “Djeca Zemlje” (oba bila na Berlinalu). Radi i kao producent. 2010. je osnovao HDPERU, produkcijsku kuću koja proizvodi filmove o zaštiti ljudskih prava i o životnoj sredini. Studirao je Filmsku i TV produkciju na PUCP univerzitetu u Peruu, i Izvršnu produkciju na Cinefilia u Kambodži. Dijego je jedan od Berlinale Talents alumni.


Naziv:

VERUDA – FILM O BOJANU

VERUDA – A FILM ABOUT BOJAN

Reditelj:

Igor Bezinović

Igor Bezinovic

Zemlja porijekla:

Hrvatska

Godina produkcije: 2014

Sinopsis

Bojan ima 24 godine. Četiri i po godine proveo je u zatvorima u Turopolju, Sisku, Glini, Remetincu, Puli, Zagrebu i Rijeci. Dvadeset godina svog života proveo je u pulskom kvartu Veruda.

Biografija reditelja

Igor Bezinović (1983. Rijeka) Diplomirao je filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je desetak kratkometražnih filmova i dugometražni dokumentarac Blokada. Filmom se bavi profesionalno i amaterski.