Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film festival

od1986 god.Od kada je prije trideset godina na inicijativu Novljanina Milana Žmukića započeta priča o Filmskom festivalu u Herecg Novom, vršene su značajne promjene i u organizacionom i idejnom smislu. Prvo izdanje Festivala, otvoreno filmom U ime naroda, reditelja Živka Nikolića održano je pod nazivom

Jugoslovenski festival filmske režije, da bi pet godina kasnije ime bilo promjenjeno u Jugoslovenski filmski festival, a zatim 2002. i u Hercegnovski filmski festival. Suštinska transformacija, koja ga je osnažila, dala mu novu energiju i današnju formu izvršena je 2010. godine, nakon što su odluku o izmjenama sinergično donijeli Opština Herceg Novi i Ministarstvo kulture Crne Gore. Tada Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival dobija status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Danas je program organizovan u tri takmičarske kategorije: dugometražni igrani film, dokumentarni film i selekciju  filmova  studenata regionalnih filmskih škola. Četvrti segment je revija  filmova nagrađenih na najvećim evropskim festivalima. Dugometražni igrani filmovi, ostvarenja iz zemalja jugoistočne Evrope i Mediterana, prikazuju se na tvrđavi Kanli kula, dokumetražni filmovi iz cijelog svijeta na Trgu Mića Pavlovića u jezgru Starog grada, a studentski filmovi, čiju selekciju čine produkcije filmskih škola bivše Jugoslavije, u atrijumu kuće Iva Andrića. Za pobjednike evropskih festivala rezervisana je tvrđava Forte Mare. Jubilarno, trideseto izdanje Festivala sa sobom nosi jednu specifičnost u odnosu na prethodne. Naime, iako će se u selekciji dugometražnih igranih filmova predstaviti stvaraoci jugoistočne Evrope, takmičarski dio će se odnositi na nekadašnje jugoslovenske republike. Ovogodišnji Festival ima slogan Dodir filma. Promotivno lice je mladi crnogorski glumac Momčilo Otašević.

Trideset godina postojanja Festival dočekuje kao jedna od najposjećenijih i najvažinijih kulturnih manifestacija u Herceg Novom, i dalje otvoren za nove ideje i transformacije.