Iskušavanje đavola

Temptation of the devil

Zemlja / Country: Jugoslavija / Yugoslavia

Godina / Year: 1989

Trajanje / Runtime: 1 h 57 min

Produkcija / Production: Aria Films, Beograd Film, Zeta Film

Reditelj / Director: Živko Nikolić

Scenario / Screenplay: Dragan Nikolić, Živko Nikolić

Producenti / Producers: Nikola Krapović, Ilija Milutinović, Thierry Forte,

Direktor fotografije / Cinematography: Savo Jovanović

Montaža / Editing: Zoltan Wagner

Scenografija / Production design: Slobodan Rundo

Kostimi / Costumes: Divna Jovanović

Uloge

Alain Noury, Dragana Mrkić, Boro Begović, Husein Cokić

Sinopsis

Sadržajem priče u kojoj se uporedo uklanjaju, ničući jedna iz drugih, dvije osnovne teme: tema ljubavi i tema čovjekove vječite pokornosti tradicionalnim simbolima. I u jednom i u drugom sloju dešavanja razvija se i natrag mitska ideja iskušavanja.

Zmajevići i Krstovići su susedi na brdu, sami i zavaljeni. Iako je kula od Zmajevića, Krstovići polažu pravo na nju jer su jači. Zmajevići čekaju sina da se vrate iz Amerike, i da im spase kulu, čast i istoriju, ali i da se oženi za ženu koja ga čeka. Njegova ruina od kule se ne bavi, on iskušava svoju izabranicu tako da ona ne zna ko je on.

Two themes arise from the story, themes that are interlocked: the theme of love and of man’s eternal submission to traditional symbols. Both themes develop the mythical idea of temptation.

Zmajevic and Krstovic families are neighbours on a hill, alone and isolated. Although the tower belongs to Zmajevic family, Krstovic family claim it, since they are stronger. Zmajevic family wait for their son to return from America and save their tower, honour and history, but also to marry a woman waiting for him. The son tempts his intended by not revealing who he is.

Reditelj

Živko Nikolić je rođen 1941. godine u selu Ozrinići, okolina Nikšića, Crna Gora, Jugoslavija. Završio je Umetničku školu u Herceg-Novom i Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Umro je 2001. godine u Beogradu, Srbija. Rođeni brat mu je scenarista i glumac Dragan Nikolić. Snimao je kako dokumentarne filmove tako i dugometražne filmove, televizijske filmove i TV serije. Radnja njegovih filmova je uglavnom smještena u ruralna podneblja planinske i (dijelom) primorske Crne Gore, u krajeve iz kojih je i sam poticao. U svojim filmovima je prikazivao patrijarhalni moral, položaj žene, odnos supružnika, nazore stanovnika i tome slično. Sa druge strane, uspjevao je i da u filmovima smještenim u ruralnim krajevima Crne Gore postavi alegorije mnogo univerzalnijih tema.

Zivko Nikolic was born in 1941 in a village Ozrinici, in Niksic, Montenegro, Yugoslavia. He completed his secondary education at the Art School in Herceg Novi and graduated from the Academy of Theatre, Film, Radio and Television in Belgrade. He died in Belgrade in 2001. His brother is a screenwriter and actor Dragan Nikolic. He made documentary, feature and television films and TV series. Stories in his films are usually set in rural areas in the mountains and (partly) on the coast of Montenegro, in areas where he came from. His films depict a patriarchal moral, status of women, spousal relations, public opinion and similar. On the other hand, he managed to put allegories of much more universal themes in films set in rural areas of Montenegro.

Sponzori

© 2021 Copyright, All Rights Reserved, FFHN and JUK “Hercegfest”.