Bliži se četvrto Proljećno izdanje Mreže festivala Jadranske regije

Vodeće regionalne filmske manifestacije udružene u Mrežu festivala Jadranske regije četvrtu godinu zaredom zajednički pozdravljaju dolazak proljeća uz besplatan filmski program Proljećnog izdanja, koji se održava od 11. do 21. aprila 2024. godine u kinima i online.

Simultanim kino-projekcijama u Beogradu, Herceg Novom (Dvorana PARK), Ljubljani, Sarajevu i Zagrebu (MSU) 11. aprila u 18 časova Proljećno izdanje otvara film Luksemburg, Luksemburg, prošlogodišnji dobitnik Adriatic Audience Award, nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije. Od 12. do 21. aprila na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba prikazaće se prošlogodišnji pobjednik Zagreb Film Festivala Kako se poseksati i važan ekološki dokumentarac o globalnom problemu plastike “Plastična fantazija”.

Luksemburg, Luksemburg humoristički je i britki film o očevima i sinovima ukrajinskog reditelja Antionia Lukicha. Mnogo je lijepih mjesta gdje se može umrijeti. Luksemburg nije među njima. Kada saznaju da je njihov otuđeni otac bolestan u Luksemburgu, braća blizanci Kolja i Vasja odlaze na put kako bi se pozdravili s njim posljednji put. Hoće li muškarac kojeg zateknu biti isti onaj opaki frajer kojeg se sjećaju? Film je premijerno prikazan u programu Horizonti u Veneciji.

Pobjednički film 21. ZFF-a, Kako se poseksati britanske rediteljke Molly Manning Walker prati tinejdžerke, Taru, Skye i Em, koje planiraju najbolje ljeto ikada. U grčkom party gradiću Malia nema čega nema. Piće, klubovi, dobra muzika i sjajno društvo – sastojci za žurku svih žurki su tu. Tara ima dvije misije, dobro se zabaviti i napokon se poseksati. Naime, jedina je u društvu koja “to” još nije obavila. Ova empatična i živa priča o prijateljstvu, mladoj seksualnosti i sazrijevanju ovjenčana je Nagradom Izvjestan pogled u Kanu.

Dokumentarni film Plastična fantazija njemačke rediteljke Ise Willinger film je o globalnoj krizi plastike i jedan od najvažnijih prošlogodišnjih filmova na temu ekologije. Upoznajemo lobiste, znanstvenike i aktiviste dok pokušavaju stati na kraj katastrofalnoj proizvodnji plastike. Kružna proizvodnja, greenwashing, mikroplastika, emisije ugljenika i klimatski rasizam samo su neke od tema o kojima progovara ovaj angažovan i temeljno istražen dokumentarni film. Plastična fantazija dio je posebnog programa Mreže festivala jadranske regije, Ecoscope, koji je osmišljen s ciljem podizanja svijesti o očuvanju prirode i ekološkoj održivosti.

Proljećno izdanje jedinstveno je događanje koje okuplja vodeće regionalne festivale udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festival (BiH), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija), Festival autorskog filma (Srbija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska).

Program je besplatan za sve gledaoce sa teritorije pet zemalja članica Mreže, uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Evrope i Ambasada Švajcarske u Bosni i Hercegovini.

Sponzori

© 2023. Copyright, All Rights Reserved, FFHN and JUK “Hercegfest”.