Filmski festival Herceg Novi

Mreža festivala Jadranske regije predstavlja: ECOSCOPE: “Tajni život drveća”

Udruženi regionalni filmski festivali kao točak zelene promjene i održivih praksi: Pravo vrijeme za djelovanje je – sad!

U nastojanjima da postanu (još) zelenije i zajedničkim aktivnostima doprinesu podizanju svijesti o očuvanju prirode i ekološkoj održivosti, regionalne filmske manifestacije udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival, Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Festival autorskog filma Beograd i Ljubljanski filmski festival predstavljaju jednodnevni događaj Ecoscope. 

Prvo izdanje projekta koji ujedinjuje filmske projekcije i panel-diskusije na temu ekologije i održivosti predstavlja dokumentarac “Tajni život drveća”, fascinantnu filmsku šetnju šumom koja bi mogla u potpunosti da promijeni način na koji gledamo na prirodu. U okviru događaja Ecoscope ovaj dokumentarac dolazi do publike u Podgorici, Sarajevu, Zagrebu, Beogradu i Ljubljani. 

Izdanje Ecoscope-a u organizaciji novskog festivala biće održano 17. decembra 2022. godine (subota) u sali “Gojko Kastratović” Crnogorske kinoteke, sa početkom u 19 časova. Ulaz je besplatan.

Projekciju filma pratiće panel diskusija u kojoj će učestvovati reditelj Mladen Ivanović i ekološki aktivista Aleksandar Dragićević, a moderator će biti filmski kritičar Vuk Perović

Jeste li znali da drveće međusobno komunicira i brine se o potomstvu, da složenim mehanizmima upozorava druge jedinke na neprijatelje i živi u složenim zajednicama? Temeljen na istoimenom bestseleru New York Times-a, Washington Post-a i Wall Street Journal-a, sa potpisom njemačkog šumara, zaljubljenika u prirodu i popularizatora ekologije Petera Wohllebena, film ”Tajni život drveća” reditelja Jörga Adolpha gledaocima otkriva tajne koje u svojim dubinama kriju evropske i svjetske šume. 

Danas čitava planeta govori o životnoj sredini i ekologiji, ali često se zaboravlja  da treba slušati samu prirodu. Wohlleben putuje s jednog kontinenta na drugi da bi otkrio i opisao tajni svijet šuma. Model koji reguliše život drveća i biljaka, osvijetljen željeznim pravilom solidarnosti i kohezije, ključ je svijesti koja se više ne može odlagati. 

Wohlleben je putovao u Švedsku da vidi najstarija stabla na svijetu, posjetio je fabrike u Vankuveru koje istražuju nove pristupe očuvanju životne sredine i pridružio se demonstracijama ekoloških aktivista širom svijeta. Sudbina čovjeka i njegov opstanak na Zemlji usko su povezani sa dobrim zdravljem velikih šuma i vrijeme da se o njima brinemo upravo je sada.Festivali iz Mreže festivala Jadranske regije već su usvojili brojne pozitivne prakse kada je u pitanju svijest o okolini i smanjenje karbonskog otiska, od ograničenja upotrebe papira i plastike, recikliranja otpada na lokacijama, bilježenja potrošnje energenata, te održivog raspolaganja energijom, a zajedničko učešće u projektu Ecoscope će im dati širi okvir za dalje promišljanje i uspostavljanje zelenih praksi. Kao bitni točkovi u društvenim životima svojih zajednica, festivali će nastaviti da podstiču pozitivne promjene u svojim sredinama i da rade na daljem jačanju ekološke svijesti.

Sponzori

© 2022 Copyright, All Rights Reserved, FFHN and JUK “Hercegfest”.