Svečano otvaranje 36.Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film festivala

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival (FFHN-MFF) sinoć je svečano otvoren na Kanli kuli. Tokom sedam festivalskih dana, ljubitelji filmske umjetnosti će imati prilike da vide oko 80 filmova u nekoliko selekcija.

Među zidinama starog grada, već 36 godina slavimo filmsku umjetnost, i doprinosimo njenoj popularizaciji , kazao je na otvaranju predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić  

„Nije tek tako Herceg Novi izabran da bude sjedište, prvo jugoslovenskog festivala filmske režije, sada filmskog festivala. Za to postoji čitav niz razloga kao što su tradicija bioskopske kulture, duže od vijeka ,grad u kojem su jednako živjeli i film i pozorište.”

Herceg Novi je bio i ostao mjesto susreta, velikih stvaralaca, ali i oaza mira glumcima, rediteljima, scenaristima, koji su u našem gradu pronašli svoj drugi dom, dodao je Katić.

„To nas raduje kao dobre domaćine i sugrađane, ali posebno sam ponosan na činjenicu da je sve više filmskih i pozorišnih stvaralaca iz našeg grada , da ova umjetnost zaista živi i razvija se u Herceg Novom. Imamo izuzetnu prednost koja nam je darovana, a to su ljepota prirode i kulturnog nasljeđa“.

Katić je dodao da se filmski festival borio sa različitim izazovima, ali da je odgovarao na najbolji mogući način i istrajao.

„Naša težnja je da ovako krupno djelo, kao što je filmski festival, u koji su generacije ulagale znanje i trud i ostavile nam ga kao amanet, razvijamo do mnogo većih razmjera u kvalitetu i prepoznatljivosti. Mogu čak da kažem i prestiža, jer on to zaslužuje“.

Publici se obratila i Maša Vlaović, ministarka kulture i medija u Vladi Crne Gore, koja je kazala da je Hercegnovski filmski festival svojim kvalitetom i umjetničkim dometima zavrijedio status festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, koji postaje sve važniji filmski događaj i van granica naše države.

„Ovogodišnje izdanje pod sloganom „Sve boje filma“ obuhvata čitav spektar umjetničkih poetika i autorskih strategija, koji svojim specifičnostima ilustruju univerzalnost poruke filma. Referentna selekcija donosi filmska ostvarenja koji s aspekta umjetničkog i produkcionog kvalieta obezbjeđuju cjelovit uvid u stvaralaštvo u kategorijama igranog i dokumentarnog filma. Jedan od njih je i istaknutog crnogorskog filmskog reditelja Živka Nikolića koji će nakon tri decenije doživjeti svoju premijeru“.

U slučaju filmskog festivala u Herceg Novom možemo govoriti o prepoznatljivom selekcionom rukopisu koji se njeguje, a koji karakteriše unikatni senzibilitet i umjetnička inovativnost i angažovanost filma.

„Festivalska selekcija ove godine obojena je posebnim pristupima, i u filmskom izrazu prisutno je sučeljavanje tema, lične i zajedničke prošlosti, pitanje identiteta i njegovo oblikovanje , uz različite senzibilitete kroz estetiku filma poziva na promišljanje onog što jesmo, šta prestavljamo i gdje su usmjerene naše težnje. Hrabrost  autora da pristupe pitanjima koji su dio savremenog trenutka uz nadu da će pronaći odgovore na pitanja koja se prožimaju, čini ovogodišnje izdanje važnim.“

Otvaranje je nastavljeno programom „Glumci pjevaju“ u kojem se publika nostalgično podsjetila na neke od najznačajnijih kompozicija pisanih za jugoslovenske filmove.

Nakon toga je srpskoj i jugoslovenskoj glumici Jelisaveti Seki Sablić uručena nagrada „Milan Žmukić“ za izuzetan doprinos regionalnoj i evropskoj filmskoj umjetnosti ovom festivalu.

„Mogu da kažem da ovu nagradu dobijaju moje godine, moje trajanje, i moja posvećenost ovom poslu. Ja sam lično poznavala gospodina Milana Žmukića , on je bio veoma važan čovjek u mom pozorištu i on je bio veliki, veliki producent u jugoslovenskoj produkciji. E pa Žmule, tako smo ga zvali, ko bi rekao da ću ja jednog dana dobiti nagradu koja nosi tvoje ime. Sada treba da pokušam da otvorim ovaj festival, i molim vas, kada ga otvorite nemojte više da ga zatvarate. Stalno ga otvaramo, zatvaramo, otvaramo, zatvaramo, i sad kada ga otvorim, neka tako i ostane.“

Nakon oficijelnog otvaranja, prikazan je film „Sirin“ crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića, koji sa italijanskom spisateljicom Klaudijom Botino potpisuje i scenario. Prvi Šahmanovićev dugometražni igrani film imao je nedavno svjetsku premijeru na 39.Sarajevo Film festivalu, a publika na Kanli kuli velikim aplauzom je nagradila film u kojem uloge tumačeDanica Ćurčić, May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Hana Ivanišević, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Škrelji I drugi. 

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival (FFHN-MFF)  trajaće do 28. avgusta, a u pet selekcija očekuje se bogat program koji će biti prikazan na hercegnovskim tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, Kući Iva Andrića, kao i u Dvorani PARK i amfiteatru.

Sponzori

© 2023. Copyright, All Rights Reserved, FFHN and JUK “Hercegfest”.