Filmski festival Herceg Novi

Perović i Onzaga gosti festivala u Herceg Novom: Dokumentarni film kao traganje za istinom u slikama

Dokumetarac crnogorskog reditelja Vladimira Perovića, “Mir naše Gospe” i ostvarenje kolumbijsko-belgijske rediteljke Huanite Onzage “Sjutra je vodena palata” prikazani su sinoć u okviru takmičarske selekcije dokumentarnog filma 35. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala. Nakon projekcija u bašti Kuće nobelovca Iva Andrića, autori su sa publikom razgovarali o procesu nastajanja ovih ostvarenja i pitanjima koja ona postavljaju, a danas su svoje utiske podijelili i na press konferenciji Festivala.

Reditelj Vladimir Perović iskazao je zadovoljstvo uspješnim festivalskim životom filma „Mir naše Gospe“, kao i reakcijama publike.

„Film, kao vjerovatno najuniverzalniji jezik, pruža tu mogućnost da se kulture razumiju bez ijedne izgovorene riječi. U mom filmu se govori pet-šest jezika, ali ja ih nisam prevodio i nisam smatrao da je to neophodno, ovaj film ide svojim putem i u njemu se razumije i to što se ne razumije, jer slika je jača od bilo kakvih riječi“, poručio je Perović.

Kako je kazao, polazište filma jeste uticaj masovnog i kruzing turizma na Boku Kotorsku, ali povod je mnogo širi:

„Kroz slikanje tog fenomena u najžešći julski dan, mogli smo da vidimo površnost i sujetu modernog načina življenja, tako očigledno suprotstavljenu sa nečim što traje pet vjekova. Susreli su se materijalno i duhovno, nešto što je vječno i ono što je prolazno, to je bila moja želja i traganje“.

Obraćajući se sinoć publici u Kući Iva Andrića, Perović je istakao da mu je namjera bila da nabaci slike koje će biti povod za razmišljanje, i poručio:

„Nikada autor ne bi trebalo da bude didaktičan i svoje zaključke nameće gledalištu, već da mu da smjernice kuda da svoju misao nosi, tragajući za nekim istinama u onim slikama koje je autor ponudio“.

Rediteljka Huanita Onzaga je prvi put u Crnoj Gori i na Festivalu, a raduju je raznolike reakcije publike koje je njen film izazvao, jer smatra za važno da svako slobodno tumači i razumije njena ostvarenja.

Kako je kazala, „Sjutra je vodena palata“ je naučno-fantastični film koji se bavi stanjem duha, unutrašnjom borbom i emocijama poslednje preostale žene na svijetu iz kojeg je „nestao duh vode“. Ovaj film je „uspomena o nekoj drugačijoj budućnosti“, objasnila je autorka.

„Moje stvaranje je zasnovano na snovima, vizijama i sjećanjima. Odlučila sam na uradim film u kojem ne vidimo djela glavne junakinje, već samo njene vizije i snove. To je ideja koja je na neki način buntonvnička, pank, i zato sam razvila estetiku u kojoj ne vidimo lice junakinje, već gledamo ono što ona vidi, na javi i u snovima“, objasnila je Onzaga u razgovoru sa publikom nakon projekcije.

Uz ove filmove, publika je sinoć imala priliku da pogleda filmove: “Gnijezdo” danskog reditelja Hilnura Palmasona, nagrađivanu njemačko-bjelorusku koprodukciju “Priručnik” Pavela Možara i britansko ostvarenje “Neka vrsta intimnosti” koje potpisuje Tobi Bul.

Sponzori

© 2022 Copyright, All Rights Reserved, FFHN and JUK “Hercegfest”.