Filmski festival Herceg Novi

Prikazani filmovi Kelti i Strahinja Banović u okviru takmičarskog programa 35. FFHN

Ekipa sinoć prikazanog filma Kelti i producent filmskog ostvarenja Strahinja Banović, Miroslav Mogorović govorili su o svojim filmovima na današnjoj konferenciji za medije Filmskog festivala.

Kako je kazala rediteljka ostvarenja „Kelti“, Milica Tomović, cijela priča nastala je na osnovu ličnog iskustava proslave svog rođendana te da je pomislila kako to nije loš okvir za pričanje priča o tom vremenu,

„O 93.-oj i toj hiper inflaciji i o svim likovima na način da priča o problemima koji se dalje dešavaju uprkos ratnom stanju, i uprkos tome što se zemlja raspada, uprkos tome što u Beogradu nije rat, ali smo sve vrijeme okruženi, i šta se onda dešava, a dešava se to da život ide dalje. Taj rođendan se mora održati, ti sendviči se moraju napraviti, mora se naći puter, ako nema puter, može margarin, kostimi će se nekako skrojiti. I sjetila sam se tog momenta u kojem su ljudi bili više upućeni jedni na druge i pomažu se. Bez obzira koliko je bilo mračno i teško, postajala je ta neka plemenitost, i to okupljanje, i toga se najviše sjećam u našem stanu, a prijatelji od mojih roditelja koji su dolazili, te karte koje su se igrale, ta pića, zveckanje čaša dok spavaš. Ima nečeg lijepog u tome, a to je da uprkos najgorem vremenu, ti moraš da živiš, ne možeš da čekaš da prođe i to je to“.

Glumac Jovan Belobrković  kazao je da je Milicu upoznao na studijama kada je bio veliki kasting i postali su i drugari.

“Ljude koje Milica okupi usmjereni su na istu stvar. Nekad se desi da neko ne razmišlja na isti način, ali uvijek je porodična atmosfera. Uvijek je nevjerovatno iskustvo”, istakao je on.

Glumica Nada Šargin rekla je da su pripreme pred snimanje bile odlične.

“Radili smo improvizacije, dobili smo biografije likova i od svakoga čitali biografiju i mislili smo da ćemo da radimo scene. Međutim, Milica nije dala dijaloge nego nas je vodila u improvizacije i to je bilo sjajno. Nekad i neprijatno, ali smo baš zbog tih stvari oslobađali”, kazala je Šargin.

Film „Strahinja Banović” je prije godinu imao svjetsku premijeru u okviru takmičarskog programa festivala na Karlovim Varima, na kojem su osvojili čak pet nagrada.

Prema riječima producenta filma Miroslava Mogorovića film je refleksija migrantske krize migrantske krize, za koju su pretpostavili da neće biti kratkotrajna i da će obilježiti jedan trenutak u istoriji cijele Evrope.

“Bivša kancelarka Njemačke Angela Merkel je kazala da su migranti novi Evropljani i da treba da ih sagledamo kao ono što jesu – individue, a ne samo kao statistički broj nekih ljudi, koji negdje prolaze. Imajući u vidu slično nasljeđe sa prostora bivše Jugoslavije, gdje smo imali dosta izbjeglica, koji morali da mijenjaju mjesto boravka, osjetili smo posebnu povezanost i empatiju”, objašnjava Mogorović.

Na programu hercegnovskog filmskog festivala, večeras će biti prikazana četiri dugometražna igrana filma, pet dokumentarnih, šest studentskih filmova, kao i dva prateća programa.

Na Kanli kuli, u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma, biće prikazan film „Murina” Antoanete Alamat Kusijanović i „Vera sanja more” Kaltrine Krasnići, sa početkom u 20:30, odnosno 22:15 časova.

U selekciji Mreže festivala Jadranske regije – Adriatic Audience Award, na tvrđavi Forte Mare, od 20:30 biće prikazan film „Rozi mjesec” koji potpisuje Floor Van Der Meulen, a od 22:15 časova ostvarenje „Întregalde” autora Radu Munteana.

Sponzori

© 2022 Copyright, All Rights Reserved, FFHN and JUK “Hercegfest”.